30 Haziran 2011 Perşembe

Küresel Isınma

Küresel ısınma; kısaca dünyanın sıcaklığının artmasıdır. Daha ayrıntılı inceleyecek dünya güneş ışıkları sayesinde ısınmaktadır. Yer yüzüne çarpan Güneş ışıkları tekrar yansıyarak evrene geriye döner. Fakat atmosferde meydana gelen gaz birikmesi bu ışıkların geriye dönüşünü engellemektedir. Böylece dünyanın sıcaklığı her geçen biraz daha fazla artmaktadır.
Atmosferde biriken gazlar tamamen insan kaynaklıdır. Gelişmiş ülkelerin sanayi yarışı dünyanın sonunu getirmektedir. 1860 tan bu yana dünyanın sıcaklığının 0.5 ila 0.8 derece kadar arttığı hesaplanmıştır. Bu sıcaklık artışı az gözükse de dünyamızda çok büyük değişmelere yol açmaktadır. Bu sıcaklık artışı bu şekilde artmaya devam ederse bu yüzyılda sıcaklığın 2 derece kadar artacağı tahmin edilmektedir.
Küresel Isınmanın Etkileri:
Küresel ısınma okyanuslardan dağ tepesine kadar dünyanın her noktasını etkilemektedir. Kutuplarda bulunan buzlar hızlı bir şekilde erimektedir. Buna bağlı olarak deniz suyu seviyesi yükselmektedir. Ve sonuçta günümüzde kara olan bazı yerlerin ilerde suyla kaplı olacağını tahmin etmek zor değildir.Yani dünyanın ikliminde hızlı bir değişme olmaktadır.Küresel ısınmaya bağlı olarak bazı yerlerde şiddetli kuraklıklar olurken, bazı bölgelerde sel ve su taşkınlıkları olmaktadır. Kış sıcaklıkları artmakta ve hayvanların göç dönemleri değişmektedir. Yani dünyanın iklimi hızla değişmektedir. Bu değişime ayak uyduramayan canlı türleri azalmakta veya yok olmaktadır. Örneğin buzulların erimesine paralel olarak orada yaşayan kutup ayıları, penguenler, Ren Geyikleri vb. birçok hayvanın sayısı azalmaktadır.
Küresel ısınmanın %90 oranında sebebi insanoğludur. Ülkeler arasındaki rekabet ve sanayi yarışı küresel ısınmayı hızla arttırmaktadır. Ve ne yazık ki şu ana kadar gelişmiş devletler tarafından somut bir adım atılmamıştır.
Alınacak Önlemler:
1- Ağaçlandırma projelerine hız verilmelidir. Ormanlarımız korunmalıdır.
2- Yeni teknolojik ürünler dünyaya zarar vermeyecek şekilde üretilmelidir.
3- Düzensiz kentleşmenin önüne geçilmelidir.
4- Sanayi tesisleri dünyaya zararsız hale getirilmelidir. Atmosfere zehirli gaz akıtan fabrikalarda mutlaka arıtma tesisleri kurulmalıdır.
5- Zehirli gaz üretmeyen, elektrik, su gibi doğal ürünlerle çalışan araba vb. üretimine hız verilmelidir.
6- Doğal kaynakların tüketiminde dikkatli davranılmalı, israf yapılmamalıdır.

Hiç yorum yok: