5 Kasım 2013 Salı

Anadolu Parsı - Anadolu Leoparı

Pars (Panthera pardus), Leopar olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri.
Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran Parsının (Panthera pardus saxico
lor) Anadolu'da yaşayan bir ırkıdır. Uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş, ancak modern genetik araştırmaların bu türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden genetik olarak çok az farklılık gösterdiğini kanıtlaması üzerine İran parsı alt türlerine eklenmesi görüşü hakim olmuştur.
Boyu 200 ila 250 cm, ağırlığı dişilerde 35-50 kg, erkeklerde 45-70 kg civarında olabilmektedir. Yaklaşık ömrü 20 yıl kadar yaşamaktadır. Çok hızlı ve çevik olan Anadolu parsı, geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar en önemli besin kaynaklarıdır. Anadolu parsı, Doğu  Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde, daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşamıştır. Doğal yaşam alanları ve av kaynaklarının azalması parsları insanların yaşadığı yerlere yönlendirmiş ve bu da genellikle vurularak ya da zehirlenerek öldürülmelerine yol açmıştır.
Anadolu parsının; yapılan sınıflandırmada, parsın 27 adet alt türünden birisi olduğu kabul edilmiş ve adı Panthera pardus tulliana olarak değiştirilmiştir. Ancak 1996 yılında Steve O'Brien'ın kurduğu bir tim tarafından yapılan genetik araştırmalar sonucu parsın 27 değil sadece 8 alt türü var olduğu ve Anadolu parsının da İran parsı ile arasında hiçbir genetik farkı olmadığı tespit edilmiştir. Böylece Anadolu parsı, Orta Doğu'da yaşayan ve ayrı alt türlere mensup oldukları sanılan parslar ile birlikte İran parsı alt türüne eklenmiştir. Bundan dolayı Anadolu parsı artık İran parsının bir ırkı olarak görülür.

2013 yılına kadar Anadolu parsının yok olduğu sanılmaktaydı. İnsanlar tarafından en son bireyinin 1974 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde vurulduğu bilinmekteydi. Fakat Anadolu parsı Anadolu'da hâlâ yaşamaktadır. 2013 Kasım ayında Diyarbakır’da görülen Anadolu parsı ne yazık ki çobanlar tarafından vurulmuştur.


Diyarbakır'da öldürülen leopar


Kaynak: Wikipedia

Hiç yorum yok: