30 Haziran 2011 Perşembe

Big Bang (Büyük Patlama)

Big Bang (Büyük Patlama) teorisine göre evren, bundan 15 milyar yıl önce çok büyük ve şiddetli bir patlama ile ortaya çıktı. Büyük Patlama'dan önce neyin var olduğu ve nelerin olup bittiği açıklanamamaktadır. Big Bang'de henüz teori aşamasındadır. Yani olduğu çoğu bilim adamlarınca kabul edilmekle birlikte karşı görüşlerde vardır. O yüzden henüz kanun haline gelmemiştir.

Büyük Patlama bir enerji patlaması olarak kabul edilir. Büyük patlamadan çok kısa bir süre sonra evren soğumaya başladı. Foton adı verilen ışık parçacıkları ortaya çıkarak her yöne doğru yayıldılar. Soğuyan ateş topu, atom parçacıklarından oluşan koyu bir karışıma dönüşerek hidrojen ve helyum gazlarını ortaya çıkardı. Hidrojen ve Helyum canlıların oluşumu için çok önemli olan elementlerdir. Zamanla ateş topu değişerek, köpüren, sisli bir madde bulutuna dönüştü. Öyle yoğundu ki ışık ışınları bulutun içinde yayılamıyorlardı. Bu nedenle çok karanlıktı. Gaz atomları yavaş yavaş dev kümelenmelere dönüştü, daha sonra yeniden ısınan bu kümelenmeler ilk galaksileri oluşturdu. birkaç bin yıl sonra evrenin sıcaklığı birkaç bin dereceye düştü ve sis dağıldı. şık serbestçe yayılma imkanı buldu. galaksiler oluşmaya başladı ve evren bugünkü saydam görünümünü aldı. Yaklaşık on milyar yıl sonra Samanyolu olarak adlandırılan galaksi meydana geldi. Samanyolu Galaksisinde Güneş, Dünya ve diğer gezegenler ortaya çıktı. Dünya üzerinde ilkel yaşam biçimleri gelişti. Bu teoriye göre ilk oluşan ilkel canlılardan sonra evrimle birlikte yeni canlılar meydana geldi. Bu canlılarda dünyada meydana gelen; başta iklimsel değişiklerle ve canlıların adaptasyonlarına bağlı olarak sürekli değişme ve gelişme göstererek günümüzdeki canlılar meydana geldi.

Daha öncede belirttiğimiz gibi bu değişiklikler ve gelişmeler daha tam olarak kesinlik kazanmamıştır. Başta CERN olmak üzere dünyanın değişik laboratuarlarında bu konu araştırılmaktadır.

Hiç yorum yok: