30 Haziran 2011 Perşembe

Hayvanlar Alemi


Ökaryot üst grubu içinde yer alan, aktif olarak hareket edebilen canlılardır. Hayvanlar Alemini çok ilkel canlılardan, en gelişmiş canlı olan insana kadar pek çok canlıyı bünyesinde barındırır. Hayvanlar âleminin Latince adı "Animalia" dir. Genellikle çevrelerine uyum sağlayan ve diğer canlılarla beslenen çokhücreliler alemidir. Vücutları, embriyonun bazı metamorfozlar geçirmesiyle gelişir. Ökaryotik çok hücreli organizmalardır. Besinlerini genel olarak sindirerek alırlar.
Hayvanların birçoğu hareketlidir ve bitkilerde tipik olan kalın hücre duvarları genellikle yoktur. Embriyonik gelişim esnasında büyük ölçülerde hücresel göçler ve doku organizasyonları görülür. Üremeleri primer (birincil) olarak seksüeldir; diploit kromozom taşıyan dişi ve erkekler mayozla haploit kromozomlu gametleri, bunlarda birleşerek diploid zigotu oluşturur.
1,5 milyondan fazla yaşayan türü tanımlanmıştır, fakat gerçek miktarın bazılarına göre 20 milyon, bazılarına göre de 50 milyondan fazla olduğu sanılmaktadır.

Hayvanlar ilk olarak 1- Omurgalılar 2- Omurgasızlar olmak üzere iki büyük gruba ayrılır.
Bazı omurgasız canlılar: Süngerler, mercanlar, solucanlar, midyeler, salyangozlar, örümcekler, böcekler ve daha birçokları sayılabilir.
Omurgalılar: Omurgalı hayvanların 7 tane sınıfı vardır. Bunlar:
1 Çenesizler (Agnatha): Çeneleri ve çift yüzgeçleri yoktur. İskeletleri kıkırdak yapıdadır. Örneğin Deniz dokuzgözlüsü
2. Kıkırdaklı Balıklar (Chondrichthyes): Kıkırdak yapılı iskeletleri vardır. Ağızlarında çok sayıda diş vardır. Kalpleri bir kulakçık ve karıncık olmak üzere iki gözlüdür. Bilinen en iyi örnekleri korkutucu görüntüleriyle Köpek balıklarıdır.
3.Kemikli Balıklar (Osteichthyes): İskeletini kemikler oluşturur. Balıkların birçoğu bu sınıfta yer alır. Kalpleri bir karıncık ve bir de kulakçık olmak üzere, iki bölümden oluşur. Böbrekleri gelişmiştir. Denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar. Sazan, Hamsi, Alabalık, Uskumru, Tuna Balığı vb.
4.Amphibia (İki Yaşamlılar): Değişken sıcaklı (soğuk kanlı) hayvanlardır. Hem karada hem suda yaşadıkları için iki yaşamlılar olarak isimlendirilir. Erginleri akciğer solunumu yapar. Günümüzde yaşayan 6,022 adet iki yaşayışlı türü olduğu bilinmektedir
5 Sürüngenler (Reptilla): Yumurtlayarak çoğalan büyük bir sınıftır. Değişken vücut sıcaklıkları vardır. Tümü akciğer solunumu yaparlar. Kaplumbağalar, yılanlar, timsahlar, kertenkeleler ve nesli tükenmiş olan timsahlar bu sınıfın üyeleridir.
6. Kuşlar (Aves): Sabit vücut sıcaklıkları vardır. Vücutlarının tamamı tüylerle kaplı olan tek sınıftır. Ön üyeleri kanatlara dönüşmüştür. Kemikleri uçmada kolaylık sağlamak amacıyla hafiftir. Yumurtlayarak çoğalırlar. Kartal, şahin, güvercin, deve kuşu örnek olarak verilebilir.
7. Memeliler (Mammalia): En gelişmiş canlılar bu sınıfta yer alır. Sistemleri ve organları çok karmaşık ve gelişmiştir. Sabit vücut sıcaklıklı hayvanlardır. Vücutları genellikle kıllarla örtülüdür. Genç bireyler anne sütü ile beslenirler.Yavrular belli bir süre anne karnında taşınır. Genellikle bacak şeklinde oluşmuş dört üyeleri vardır. Solunumda diyafram kullanırlar. Alt çeneleri bir çift kemikten oluşmuştur; orta kulaktaki kemikler üç parçalı olup kulak zarı ve iç kulakla bağıntılıdır. Hemen hepsinde yedi boyun omuru vardır. En küçük memeli böcekçil bir canlı olan Cüce faredir. En büyük memeli ise Mavi balinadır. Bazı memeliler kış uykusuna yatar. Örneğin Sincap, ayı ve porsuk kış uykusuna yatarak enerjiden tasarruf sağlarlar. At, inek, koyun gibi bazı türler insanlar tarafından evcilleştirilmiştir. Yarasa uçabilen bir memelidir. Balina ise denizlerde yaşayan memelilere örnek verilebilir.
Dünya üzerinde yaklaşık 4500 memeli türü bulunur. Bunların 200 kadarı Avrupa’da görülebilir, Türkiye ise tek başına yaklaşık 170 memeli türü barındırmaktadır.

Hiç yorum yok: