6 Kasım 2013 Çarşamba

NANOTEKNOLOJİ VE NANOTEKNOLOJİNİN KULLANIM ALANLARI

NANOTEKNOLOJİ

Kelime karşılığı Latince de çok küçük boyutlu, bilimsel karşılığı ise metrenin milyarda biri anlamına gelen ölçü birimidir. Nanoteknoloji maddeyi atomik ve moleküler seviyede kontrol inceleyen bilimidir. Nanoteknoloji birçok alnananı kapsayan bir bilim dalıdır. Fizik, malzeme bilimi, elektronik, kimya, biyoloji gibi dallardan bilim araştırmacıları, nanoteknoloji çalışmaları yapmaktadır. Günümüzde hızla gelişen bir bilimdir.

NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNİN FAYDALARI:

Denenmiş, sürekli ve daha etkili uzun koruma süresi sağlar. Tatbik edilen malzemenin değerini koruması, çevre ve iklim etkileri ile çizilmelere karşı daha dayanıklı olması.
Her türden tekstil ürünü ve yüzeyler için bakım kolaylığı, daha uzun süreli gözle görülebilir ve sağlıklı temizlik, kolay temizlik, cildi hiçbir şekilde etkilememesi, anti bakteriyel olması, alerji hastalarına uygun olması ve birçok sair olumlu özelliği mevcuttur.
Akla gelebilecek her türden yüzeye kolay ve basit bir şekilde uygulanabilirlik.
Boncuk teşkili etkisinin zayıflaması halinde muhtemelen bir temizlik yapılması gerekiyordur. Bu gibi durumlarda yüzeyin veya tekstil ürününün yumuşak bir temizlik maddesi ile temizlenmesi ve bolca su ile çalkalanması gerekir. Bu işlemden sonra boncuklaşma etkisi tekrar kendini gösterecektir (Tekstil ürünlerinde kuruduktan sonra). Kaplama zarar görmüşse, zarar gören kısımların tekrardan onarılması mümkündür.

Kaynak: Wikipedia ve nanoteknoloji nedir

5 Kasım 2013 Salı

Anadolu Parsı - Anadolu Leoparı

Pars (Panthera pardus), Leopar olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri.
Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran Parsının (Panthera pardus saxico
lor) Anadolu'da yaşayan bir ırkıdır. Uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş, ancak modern genetik araştırmaların bu türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden genetik olarak çok az farklılık gösterdiğini kanıtlaması üzerine İran parsı alt türlerine eklenmesi görüşü hakim olmuştur.
Boyu 200 ila 250 cm, ağırlığı dişilerde 35-50 kg, erkeklerde 45-70 kg civarında olabilmektedir. Yaklaşık ömrü 20 yıl kadar yaşamaktadır. Çok hızlı ve çevik olan Anadolu parsı, geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar en önemli besin kaynaklarıdır. Anadolu parsı, Doğu  Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde, daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşamıştır. Doğal yaşam alanları ve av kaynaklarının azalması parsları insanların yaşadığı yerlere yönlendirmiş ve bu da genellikle vurularak ya da zehirlenerek öldürülmelerine yol açmıştır.
Anadolu parsının; yapılan sınıflandırmada, parsın 27 adet alt türünden birisi olduğu kabul edilmiş ve adı Panthera pardus tulliana olarak değiştirilmiştir. Ancak 1996 yılında Steve O'Brien'ın kurduğu bir tim tarafından yapılan genetik araştırmalar sonucu parsın 27 değil sadece 8 alt türü var olduğu ve Anadolu parsının da İran parsı ile arasında hiçbir genetik farkı olmadığı tespit edilmiştir. Böylece Anadolu parsı, Orta Doğu'da yaşayan ve ayrı alt türlere mensup oldukları sanılan parslar ile birlikte İran parsı alt türüne eklenmiştir. Bundan dolayı Anadolu parsı artık İran parsının bir ırkı olarak görülür.

2013 yılına kadar Anadolu parsının yok olduğu sanılmaktaydı. İnsanlar tarafından en son bireyinin 1974 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde vurulduğu bilinmekteydi. Fakat Anadolu parsı Anadolu'da hâlâ yaşamaktadır. 2013 Kasım ayında Diyarbakır’da görülen Anadolu parsı ne yazık ki çobanlar tarafından vurulmuştur.


Diyarbakır'da öldürülen leopar


Kaynak: Wikipedia